Skolan.

Tänk så mycket vettigt man får lära sig i skolan om man tänker efter.
Här om veckan tex fick vi veta att kex egentligen uttalas käx (utan she-ljud).
Och idag fick vi veta varför det är så viktigt att både se nyheter på Tv och framförallt läsa en papperstidning istället för att läsa nyheter på nätet. Att strunta i nyheterna fördummar oss!

Våran samhällslärare har jobbat som lärare sen 80-talet nån gång och han har haft allt ifrån högstadie elever till vuxna elever under den här tiden. Och han har konstaterat att nivån på allmänbildningen har gått kraftigt neråt.
Han berättade att den allmänbildningnivå som gymnasie eleverna har idag ligger ungefär på den nivån som allmänbildningen låg bland sjuorna på 80-talet.
Och det här förklarade han, beror på att vi idag sållar bort en massa nyheter och bara läser det som vi själva är intresserade av. Tex är vi bara intresserade av sporten så läser vi bara sporten och struntar i resten.
Men så var det ju inte när våran lärare var liten. På den tiden fanns det bara en Tv kanal och ville hans pappa se nyheterna så fick ju han allt vackert sitta och titta på det han också då och få en massa gratis information.
Riktigt så är det ju inte idag. Vill ungarna inte titta på nyheterna med föräldrarna så går dom och sätter sig vid sin egen tv och tittar på nån såpa eller annat skit på Tv. Och en papperstidning vet dom väl knappt vad det är idag så vida det inte handlar om Kalle Anka.

Så sätt igång och titta på nyheterna på Tv och läs nyheterna i tidningarna på det gamla hederliga viset och bli riktigt smarta och allmänbildade! :)


Kommentarer
Postat av: Kerstin

Men då..schex heter det ju :-)Men frukosten var på en assiett och inte på en stor tallrik, så det var egentligen ganska lite :D

2009-09-14 @ 20:21:42
URL: http://emoen.blogg.se/
Postat av: frågande

så vad är då skillnaden att läsa papperstidningen istället för internet ??varför är detviktigt ?

önskar svar

2009-09-15 @ 01:40:08
Postat av: Anneli

Är det Björn du har? Har är toppen =) Jag hade honom som klassföreståndare på högstadiet och sen när jag läste samhäll på cfl. Han är den bästa läraren jag haft =)

2009-09-15 @ 09:37:58
URL: http://nathalinickie.blogg.se/
Postat av: Cinnamon

Tur att jag alltid sagt kex med k :-) Jag klarade hela samhällskunskapen toppenbra bara på att se på nyheterna och läsa dagstidningarna, jag öppnade aldrig skolboken, den var ju inte up-to-date, gamla uppgifter bara.

2009-09-15 @ 19:27:01
URL: http://cinnamons-art.blogspot.com
Postat av: Gunsan

Allmänbildning får man också genom att t.ex. läsa böcker (allt finns faktiskt inte på internet), lösa korsord och delta i frågesporter. Att hålla sig nyfiken på ursprunget till ord, uttryck och företeelser och söka information. Besöka museer och spännande platser i sin närmiljö eller jorden runt och betrakta och fundera en stund på ursprung, orsak och verkan.

Ordet kex/käx har många olika betydelser och uttalas olika beroende på vad det är man pratar om.

Käx (kakor) ursprung eng. ordet cake, uttalas som det stavas käk's

Käx (t.ex. tarmkäx) uttalas som tjäk´s

(se boken 'Våra ord' utg. av Sv. Språknämnden)

Nu känner jag mig som en riktigt klok gumma. :-)

2009-09-16 @ 15:51:40
URL: http://gunsansrum.spaces.msn.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0